SKDM Hakkında AP Soru Önergesi
Sayın Üyemiz,
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığından alınan yazıya atıfla, Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri Georg Mayer ve Harald Vilimsky tarafından aşağıda maruz soruları içerir soru önergesinin, 28 Ekim 2024 tarihinde Avrupa Komisyonu'nu muhatap şekilde yöneltildiği aktarılmaktadır:
“Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan Avrupa Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), 2026 itibarıyla bütünüyle yürürlüğe girecektir. Deneme aşaması ise halen devam etmektedir. Ancak sanayi birlikleri, düzenlemenin son derece yetersiz olduğunu belirterek şikayetlerini dile getirmeye başlamışlardır. SKDM'nin tam olarak yürürlüğe girmesine yaklaşık 14 ay kala, Alman Mühendislik Federasyonu Genel Müdürü, Alman Sanayi Federasyonu ve Alman Sanayi ve Ticaret Odası'na göre iyileştirmeler acilen gerekmektedir.
Eleştiriler büyük ölçüde bürokrasinin kayda değer düzeydeki hacmi üzerine yoğunlaşmaktadır. Aşırı bürokrasiyi önlemeyi amaçlayan “ihmal edilebilirlik” (de minimis) sınırının etkisiz olduğu ve ayrıca, tamamen kaldırılmasının planlandığı belirtilmektedir. SKDM, özellikle ihracata ciddi ölçüde dayalı ülkeler için önemli bir yük oluşturmaktadır. Buna göre;
1. Komisyon, sanayinin şikayetlerine nasıl yanıt vermeyi planlamaktadır ve herhangi bir değişiklik yapılacak mıdır?
2. Bu durum, yeni rejimden büyük ölçüde fayda sağlayan Fransa gibi ülkelerle karşılaştırıldığında ne kadar adildir?
3. Komisyon, ihmal edilebilirlik sınırının yalnızca korunmasını değil, aynı zamanda yükseltilmesini nasıl sağlamayı planlamaktadır?”
Söz konusu soru önergesine Komisyon adına İklim, Net Sıfır ve Temiz Büyümeden Sorumlu Komiser Wopke Hoekstra tarafından 13 Ocak 2025 tarihinde aşağıda yer alan yanıt verilmiştir:
“Ekim 2023'te SKDM'nin geçiş döneminin başlamasından bu yana Komisyon, ithalatçıların yeni raporlama gerekliliklerine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için ayrıntılı kılavuzlar, web seminerleri ve çevrimiçi eğitimler de dahil olmak üzere kapsamlı bir rehberlik sağlamaktadır. 31 Ekim 2024 itibarıyla, 150'den fazla ülkeyi kapsayan 33.000'den fazla ithalatçı tarafından 71.000'den fazla rapor sunulmuştur.
Bu öğrenme aşaması boyunca Komisyon, sanayi ile doğrudan etkileşimler de dahil olmak üzere, uygulamaya ilişkin veri ve bilgi toplamaktadır. Kasım 2024'te, Üye Devletlerin, AB derneklerinin ve üçüncü ülkelerin temsilcilerinin bir araya geldiği SKDM Uzman Grubu toplantısında, SKDM'nin kolaylaştırılmasına yönelik fikirler tartışılmıştır.
Komisyon, geçiş dönemi sırasında tespit edilen potansiyel sorunları, SKDM raporlarından yeterli veri toplandıktan sonra, 2025 sonrası dönemde mekanizmanın sorunsuz bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere ele almayı taahhüt etmektedir. Diğer konuların yanı sıra, Komisyon şu anda uygulama döneminde SKDM ihmal edilebilirlik kuralının tatbik edilmesi konusunu incelemektedir.
SKDM, yalnızca ithalata ve AB genelinde eşit bir şekilde uygulanmaktadır. İhracata ilişkin olarak ise Komisyon, 2024 Karbon Piyasası Raporunda belirtildiği üzere, SKDM'nin AB'de üretilen ve ihraç edilen malların karbon kaçağı riski üzerindeki etkisini 2025 yılında AP ve Konsey'e sunulacak bir raporla daha fazla inceleyecektir.”
Bahse konu soru önergesi ve alınan yanıttan hareketle; SKDM'nin mali yükümlülüğünün başlamasına 1 yıldan az süre kalmasına karşın mekanizmanın karmaşıklığı ve uygulamanın getireceği yükler nedeniyle, üye ülke yerli sanayileri nezdinde ciddi kaygı oluşturduğu, Komisyon'un da bu endişe ve kaygıların farkında olarak sistemin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü; 150 Avro'nun altındaki ithalatın uygulamadan muafiyeti olarak tanımlanabilecek “ihmal edilebilirlik” kuralı limitinin artırılması noktasında ise Birlik içinde ciddi baskı oluşmaya başladığı sonucuna varmanın mümkün olduğunun değerlendirildiği ifade edilmektedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.