Dijital Ürün Pasaportu Kamu İstişare Süreci
Sayın Üyemiz,
Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının bir yazısına atıfla, Avrupa Komisyonu tarafından, Dijital Ürün Pasaportu (Digital Product Passport-DPP) hizmet sağlayıcılarının işleyişine ilişkin kuralları belirleyecek bir yetki tüzüğü kabul edilmesine yönelik bir kamu istişaresi başlatıldığının duyurulduğu bildirilmektedir.
DPP, Sürdürülebilir Ürünler için Eko-Tasarım Tüzüğü (ESPR) kapsamında, ürünlerin sürdürülebilirliği, döngüselliği ve yasal uygunluğuna ilişkin bilgilere dijital olarak erişim sağlanması amacıyla geliştirilmekte olduğu, ilgili sektörel mevzuata bağlı olarak AB pazarına sunulan ürün grupları için aşamalı olarak uygulanacağı ifade edilmektedir.
18 Şubat 2027 tarihinden itibaren, belirli batarya türleri için DPP kullanımı zorunlu hâle gelecek olup, bu ilk ürün grubuna hazırlık olarak Komisyon'un, DPP hizmet sağlayıcılarına ilişkin gereklilikleri belirleyen bir yetki tüzüğü üzerinde çalışmakta oldukları bildirilmiştir. Bu kapsamda, DPP hizmet sağlayıcılarının, bu hizmeti kendileri sunmamayı tercih eden sorumlu ekonomik operatörler için ilgili verileri saklaması ve işlemesi söz konusu olacağı aktarılmıştır. DPP'yi kendisi barındırmayı seçen operatörler için ise, hizmet sağlayıcılar zorunlu yedek kopyayı saklayacakları ifade edilmiştir. Bu kapsamda, Komisyon'un bu gerekliliklerin olası etkilerini ve bir sertifikasyon sistemi oluşturmanın uygulanabilirliğini değerlendirmek amacıyla bir etki analizi yapmasının beklendiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, yetki tüzüğü ile anılan standardizasyon süreciyle belirlenen kuralları tamamlayacak şekilde, DPP hizmet sağlayıcılarına yönelik sorumlu ekonomik operatörlerden sağlanan DPP verilerinin bilgi güvenliği ve hizmetleri, DPP hizmet sağlayıcılarının mali sürdürülebilirliği ve uzun vadeli veri erişimi güvencesi ve hizmet sağlayıcıların gerekliliklere uygun hareket ettiğine dair işletmelere güvence sağlanması konularında ön gereklilikler öngörüldüğü belirtilmektedir.
Bu bağlamda, istişare sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilere https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/14382-Digital-product-passport-rules-for-service-providers_en linkinden ulaşılması mümkün olup söz konusu taslak mevzuata ilişkin varsa görüşlerinizin söz konusu site üzerinden iletilmesi ve TİM tarafından koordinasyonun sağlanmasını teminen iletilen görüşlerin ekli dosyaya da işlenerek selim.sahin@immib.org.tr adresine iletilmesi hususunda bilgilerinizi rica ederiz.
Ek: Görüş Formu