Gümrük Vergilerinin Askıya Alınması Uygulamasına İlişkin Duyuru
Sayın Üyemiz,
T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünden alınan bir bildirimde, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin olarak üretimi olmayan ürünlerde gümrük vergilerinin askıya alınması, üretimi tüketimi karşılamayan ürünlerde ise tarife kontenjanı açılmasına ilişkin başvuruların, ülkemiz temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda Avrupa Komisyonu ile müzakere edilerek karara bağlanmakta ve düzenlemelerin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girdiği belirtilmektedir.
Bu çerçevede, Avrupa Birliği (AB) ya da Türk firmalarınca 01/07/2025 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin liste Ek-1'de, hali hazırda gümrük vergileri askıya alınmış olan eşyaya ilişkin liste Ek-2'de, AB tarafından tarife kontenjanı açılmış olan eşyaya ilişkin liste ise Ek-3'te yer almaktadır.
Bu itibarla; üretici firmaların Ek-1'de yer alan eşyanın gümrük vergilerinin askıya alınmasına ilişkin itirazlarını 6 Aralık 2024 tarihine kadar; Ek-2 ve Ek-3'te yer alan eşyada hali hazırda uygulanan indirimli gümrük vergisi uygulamalarının sonlandırılmasına ilişkin taleplerini ise 8 Kasım 2024 tarihine kadar resmi yazı ile Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.
Başvuruların en son belirtilen tarihlere kadar tam ve eksiksiz olarak firmaların Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerinden Ticaret Bakanlığı KEP adresine (ticaretbakanligi@hs01.kep.tr) elektronik ortamda iletilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Başvurulara ilişkin detaylı bilgi ve formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/askiya-alma-ve-tarife-kontenjani/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabilmektedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.
Not: Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ (İthalat: 2024/18) incelenebilir. Ayrıca; listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, firmalar tarafından GTİP'den ziyade ürün tanımlarının incelenmesi gerekmektedir.