Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü - Sadeleştirme
Sayın Üyemiz,
Türkiye İhracatçılar Meclisinden alınan bir yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığının bir yazısına atfen, AB'nin Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü (European Union Deforestation Regulation-EUDR) kapsamında, mevzuatın uygulanmasını kolaylaştırmak ve sadeleştirilmek amacıyla 15 Nisan 2025 tarihinde yeni bir Rehber Belge (Ek 1) ve güncellenen Sıkça Sorulan Sorular (Ek 2) belgesi yayınlandığı bildirilmiştir.
2025 yılı sonunda yürürlüğe girecek olan Tüzük öncesinde, uluslararası ortaklarından ve Avrupalı sektör temsilcilerinden gelen geri bildirimler çerçevesinde hazırlanan öneriyle, mevzuattaki bazı noktalara açıklık getirilmesinin, uygulamanın netleştirilmesinin ve idari yükün azaltılmasının amaçlandığı aktarılmaktadır. Bu kapsamda, sadeleştirme önerileri çerçevesinde özen yükümlülüğü beyanları aşağıda yer almaktadır:
- Büyük şirketlerce, daha önce AB pazarında bulunmuş ürünler yeniden ithal edildiğinde yeniden kullanılabilecektir.
- Yetkilendirilmiş temsilci aracılığıyla bir şirketler grubunun üyeleri adına sunulabilecektir.
- Her bir sevkiyat veya parti yerine yıllık olarak sunulabilecektir.
- Büyük şirketler için daha basitleştirilmiş hale getirilecek; örneğin, yalnızca tedarikçilerin sunduğu beyanların referans numaralarının toplanması ve bu referansların kendi beyanlarında kullanılması gibi asgari yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinin yeterli görüleceği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, firmaların sunması gereken beyan sayısının önemli ölçüde azaltılmasıyla, tüm kullanıcılar açısından kolay ve verimli bir veri girişi süreci sağlanmasının hedeflendiği belirtilmektedir.
Bahse konu belgelere ilaveten, ülke derecelendirme sistemine ilişkin bir Uygulama Tüzüğü hazırlanmakta olduğu en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar tüzüğün kabul edilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.
Öte yandan Avrupa Komisyonu'nun, Ek 1'de yer alan rehber belgeyi değiştirecek bir “yetki tüzüğünün” kabulüne ilişkin kamu istişaresi sürecini resmen başlattığı ifade edilmektedir.
Ormansızlaşmaya yol açmayan ve özen yükümlülüğü gerekliliklerine tabi olan ürünlerin netleştirilmesi amacıyla, Tüzük kapsamına girmeyen ürünler listesinin kapsamı açıklanmakta olduğu ve böylelikle gümrüklerde yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilmesinin planlanmakta olduğu aktarılmaktadır.
Bu bağlamda, istişare sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilere https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/14655-Delegated-Regulation-amend%20ing-Annex-I-of-Regulation-EU-2023-1115-EU-Deforestation-Regulation-_en bağlantısında erişilebildiği bildirilmektedir.
Bu çerçevede, kamu danışma sürecine ilişkin varsa görüşlerinizin 8 Mayıs 2025 Perşembe gününe kadar selim.sahin@immib.org.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.
Ek:
1) Rehber Belge (45 Sayfa)
2) Sıkça Sorulan Sorular (80 Sayfa)