Karbon ve su ayak izi
Karbon ayak izi, bir ürün veya hizmetin üretiminden, kullanımından ve kullanım ömrünün sonundan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının toplam miktarıdır. Sera gazları, insan faaliyetleri sonucu en yaygın olarak yayılan gaz olan karbondioksit ve atmosferdeki ısıyı hapsederek küresel ısınmaya neden olan metan, nitröz oksit ve florlu gazlar dahil olmak üzere diğer farklı gazları da içermektedir. Bir bireyin karbon ayak izinin büyük bir kısmı genellikle ulaşım, barınma ve gıdadan kaynaklanmaktadır.[1]
Su neredeyse tüm gıda, üretim ve imalat süreçlerinde kullanılmaktadır. Ürünlerin üretimleri sırasında tüketilen su miktarı “su ayak izi” olarak tanımlanmaktadır. Su aya ikizi mavi, yeşil ve gri su ayak izi olarak bilinen üç tür su kullanımından oluşmaktadır. Yeşil su ayak izi, yağmur suyunun üretimde kullanılmasını ifade eder. Mavi su ayak izi, yüzeyden ve yer altı sularından alınan ve çekildiği sisteme geri verilmeyen tatlı su hacmidir. Gri su ayak izi, üretim süreçleri (endüstriyel ve tarımsal) ve evsel su kullanımından kaynaklanan atık su nedeniyle kirlenen suyun hacmidir.[2]
[2] WWF, Living Planet Report 2014