2021 Yılı Değerlendirmesi
Değerli paydaşlarımız,
Türkiye'nin lider ihracatçı birliğinin değerli üyeleri,
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) olarak, 6 birlik, 65 bini aşan üyemiz ve temsil ettiğimiz sektörler ile Türkiye'nin kümülatif mal ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyoruz. İhracatçılarımızın, küresel ticaretteki başarısının, ülkemizin ise dünya ticaret pastasından aldığı payın artırılması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Birlik olarak aynı şekilde ülke istihdamına, ülkemizin cari dengesine ve üretimine her yıl ciddi oranda katkı sağlıyoruz.
Geçmişten günümüze kadar geçen zamanda olduğu gibi en zorlu dönemlerde de ihracatçı firmalarımızın yanında olarak başarılı işlere imza attık, sektörlerimizi mutlu eden olumlu sonuçlara ulaştık. Bunun en yakın ve somut örneği de pandeminin etkilerinin devam ettiği 2021 yılı oldu. 2021 tüm dünyayı, küresel ticareti, üretimi; tedarik zincirinde kopmalar, hammaddede yaşanan sorunlar ve kapanan sınırlar gibi birçok anlamda zorlasa da ülkemiz sanayicisi ve ihracatçıları bu krizi fırsata çevirmeyi başardı. İMMİB üyesi ihracatçı firmalarımız da bu başarıdan hak ettikleri payı aldı.
Birliklerimizin iştigal sahasındaki sektörlerimiz, tüm zorlukların devam ettiği 2021 yılında 87 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Birliğimiz bünyesindeki sektörlerimiz 2020 yılında 58,5 milyar ihracat ile Türkiye ihracatından yüzde 34 pay alırken bu yıl bu rakam yüzde 39 oldu. Birlik bünyemizde yer alan sektörlerimizin Türkiye ihracatından aldığı pay 2021'de geçen yıla oranla yaklaşık olarak yüzde 50 artış gösterdi. Türkiye'nin ihracatındaki artış ise yüzde 33 oldu. Sektörlerimizin ülkemiz adına yarattığı katma değerden duyduğumuz gurur da aynı ölçüde arttı. 2021 yılında kimya sektörümüz 25,3 milyar, çelik sektörümüz 22,4 milyar, elektrik ve elektronik sektörümüz 14,2 demir ve demir dışı metaller sektörümüz 12,4 mücevher sektörümüz 6,8, madencilik sektörümüz 5,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörlerimizin Türkiye ihracatından aldığı pay ise sırasıyla kimya %11,2 , çelik %9,9 , elektrik ve elektronik %6,3 , demir ve demir dışı metaller %5,5 , mücevher %3, madencilik ise %2,6 oldu.
Bu rakamlara ulaşmamızda, sektörlerimizin çalışmalarının yanı sıra Genel Sekreterliğimizin de katkılarının oldukça fazla olduğunu söylemeliyim. 2021 yılında şartlar ne olursa olsun durmadan çalışmaya, üye firmalarımıza yeni pazarlar aramaya, yeni çözüm yolları bulmaya devam ettik. Bu yıl 10'u fiziki 18'i sanal olmak üzere ticaret ve alım heyeti ile yurt dışındaki alıcıları ihracatçı firmalarımız ile buluşturduk. 14 konferans düzenleyerek ihracatçılarımızın sorunlarını ele aldık, kamu otoriteleriyle ortak bir paydada buluşma fırsatı yakaladık. Yine sektörümüzün önemli fuar ve konferanslarında 8 adet stant kurarak ihracatçılarımızın ürünlerini sergilemesine ve alıcı firmalara ulaşmasına katkı sağladık. Fiziki ve sanal olarak gerçekleştirdiğimiz 9 milli katılım ile de onların her koşulda dış pazarlara açılmasını sağladık. 2021'de ayrıca 2 adet Ar-Ge, 19 adet Ur-Ge projesi yürüttük. Sektörümüzü ilgilendiren konularda 5 adet çalıştay, 5 adet ödül töreni, 2 adet yarışma düzenledik. Yıl boyunca İMMİB Akademi'de 150, sektör şubelerimizde ise 35 adet eğitim verdik. 150 online eğitim programımıza yaklaşık olarak 9 bin firmadan 62 bin kişi katıldı. İMMİB çalışanlarımız için 2021 yılında 8 eğitim, 1 tane de sertifika programı gerçekleştirdik. Herkese açık ve ücretsiz olan eğitimlerimize 54 farklı ülkeden katılım sağlandı.
Avrupa Birliği Projeler Şubemiz HİBE projeleri kapsamında, 2021 yılında 10 proje yürütülmesine destek verdi, 21 proje başvurusunda bulunduk ve 6 projemiz ile desteklerden yararlanmaya kabul edildik. İMMİB olarak bugün dünyanın en büyük sivil araştırma programı UFUK 2020'de proje yürüten tek Genel Sekreterlik olma unvanını hala koruyoruz. Destek şubelerimizle de ihracatçı firmalarımızın yanında olduk ve 2021 yılında 2.518 firmamızın DYS Tanımlama/Yetkilendirme işlemini yaptık. Buna ek olarak 2021 yılında mevcut DYS kayıtlarıyla ilgili güncelleme ve eksik evrak tamamlama başvurusu olarak gelen toplam 3.475 başvuruyu sonuçlandırdık.
2022 yılında da Birlik olarak ihracatçı firmalarımız için teknoloji, sürdürülebilirlik, eğitim ve bilinirlik anlamında gereken tüm adımları atmaya, kamu ve özel sektör içinde gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. İMMİB olarak ülkemizin ihracatının artırılmasını ve ülkemizin birçok alanda olduğu gibi ihracatta da tercih edilir ya da alternatifi olmayan bir yapıya kavuşmasını milli bir mesele olarak görüyoruz. Bu doğrultuda da 2022 yılı teknolojiyi, eğitimi, sürdürülebilirliği ve otomasyonu daha fazla konuşacağımız, üstüne daha fazla proje geliştireceğimiz bir yıl olacak.
Sizin de bizimle aynı düşüncelere sahip olduğunuzu bilerek, gelecek için daha güçlü adımlarla ülkemize katkılarımızı artırarak yürüyeceğimize inanmak bize güç veriyor.
Adnan Aslan
İMMİB Koordinatör Başkanı