Lider Birlik İMMİB
Türkiye'nin 7 büyük sektörü, İMMİB'in iştigal sahasında yer alıyor. Bunlardan çelik, demir ve demirdışı metaller, maden ve doğaltaş, kimyevi ürünler, elektrik ve elektronik, mücevher olmak üzere 6 birlik mal sektörünü, diğer 1'i hizmet sektörünü temsil ediyor. 2019 yılında İMMİB'in iştigal sahasında yer alan mal sektörlerinin ihracat toplamı Türkiye'nin toplam mal sektörleri ihracatının yüzde 35'ini oluşturarak 62 milyar doları geçti. Hizmet ihracatı ise henüz yayınlanmış son ödemeler dengesi raporuna göre ilk 11 ayda 50 milyar doları aşmış durumda.
Tüm sektörler arasında Kimya, Demir-Demirdışı, Makine, Hububat, Mobilya, İklimlendirme, Çimento, Savunma, Halı, Su Ürünleri, Süs Bitkileri olmak üzere 11 sektörümüz 2019 yılında Cumhuriyet tarihi rekoru kırmış durumda. İMMİB olarak bu katkıya ortak olmak bizi gururlandırdığı gibi 2020'ye daha büyük bir şevk ile başlamamızda da itici güç oluşturdu.
İMMİB olarak ihracatçılarımızı desteklemek adına 2019 yılında 40 farklı ülkede birçok faaliyete imza atarken 38 ticaret heyeti, 31 alım heyeti gerçekleştirip, yurt dışı fuarlarda 20 info-stand ile 29 milli katılım organizasyonunda yer aldık. Aynı zamanda ülke içinde 10 seminer düzenleyip, yurt dışında 9 konferansa katılım gösterdik. Bunların yanı sıra 2 ARGE proje pazarları ile 13 çalıştay ve 23 URGE projesini İMMİB çatısı altında gerçekleştirdik. Eğitim ve yarışmalara da aynı şekilde destek verdik. 3 ayrı tasarım yarışması düzenledik. Üye firma çalışanlarımıza yönelik toplam 190 eğitim imkanı sunduk.
2020 yılına da büyük hedefler ile başladık. Faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz. Bakanlığımız Devlet Destekleri Yönetim Sistemini 1 Ocak itibarıyla devreye aldı. Bu sistem sayesinde Bakanlıktan alınacak her türlü destek online olarak sistem üzerinden sonuçlandırılabilecek. Bu hem kamu personeli için hem de üyelerimiz açısından ciddi şekilde zaman ve emek tasarrufu sağlayacağı için çok mutluyuz. Ayrıca, Bakanlığımızın Ticaret Müşavirleri Ağı Projesi kapsamında "Müşavire Danışın Hattı" da devreye girdi.
2019 yılında gümrüklerde dijitalleşme alanında birçok önemli adım atıldı; 2020 yılında da gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi konusunda çalışmalar Bakanlığımız nezdinde devam edecek. Biz de takipçisi olacağız.
Serbest bölgelerde izleme ve kayıt altına alma işlemlerinin antrepo sistemi ile kullanılmasının sağlanmasının yanında ETBİS Programı'nda kayıt girişleri ile ESBİS ve mobil uygulama devreye alındı. Teknolojik dönüşüm projeleri her alanda özel sektör oyuncularının gündeminde olduğu gibi kamuda ve tabi İMMİB de de gündemde. Dijital Dönüşüm çalışmalarımız kapsamında İMMİB Genel Sekreterliğinde verilen bazı hizmetlerin online ortamlarda sunulacağı dijital.immib.org.tr adresinde yer alan uygulamamız üyelerimizin ve gümrük müşavirliği firmalarının hizmetine açıldı. Dijital İMMİB uygulamamız ile üyelik belgelerinizi, performans ve güvenilirlik formlarınızı e-imzalı şekilde kolayca oluşturabilir, bilgilerinizi güncelleyebilir, vekaletname tanımlayabilir, ihracat rakamlarınıza ilişkin kapsamlı raporlarınızı alabilirsiniz. Uygulamamızdaki hizmet kapsamı 2020 yılı boyunca da zenginleşmeye devam edecek.
İhracatın ve ihracatçının teşvik edilmesi ülkemizin sıcak gündeminde yer alırken bizler de faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Bir yandan firmalarımıza ihracat yapabilmesi için yol açmaya ve sektörel ticaret heyetleri ve URGE projeleri ile de ihracatçımızın daha fazla ihracat gerçekleştirmesine destek olmaya bir yandan da Türkiye Tanıtım Grubu Projeleri vasıtasıyla Türk ürünlerini ve Türkiye markasını Dünya'ya tanıtmak amacıyla sektörel tanıtım projelerinin desteklenmesi için projeler sunmaya devam edeceğiz.
İhracat artışının yanında cari açığı azaltmanın önemli olduğunu biliyoruz. Bunun bir yolu ise özellikle üretimde girdi olarak kullanılan ara mamullerin ithalatının azaltılması ki biz de bu konuya büyük önem veriyoruz. Devletimiz 2019 yılında bu konuda önemli teşvikler yayınladı. 2020 yılında da bu konunun takipçisi olacağız.
2020 yılında Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye hedefine yürürken İhracatçı Birlikleri olarak ve İMMİB özelinde yine ihracatı arttırmaya yönelik faaliyetlerimiz ve girişimlerimizle; inovasyon, ar-ge, markalaşma ve tasarım yoluyla katma değeri arttırmaya teşvik ederek ihracat dünyasını desteklemeye devam edeceğiz.