Lider Birlik İMMİB
Değerli paydaşlarımız,
İMMİB, bünyesindeki 6 birlik ve 29,600 aktif üyesi ile son derece önemli ve zorlu bir görevi yıllardır başarılı ile yerine getiriyor. Ülkelerin dış ticaret dengesini korumasında, ülke içindeki ekonomik faaliyetlerinin canlanmasında, istihdam, üretim ve karlılığının artmasında stratejik bir noktada bulunan mal ihracatının yaklaşık yüzde 35'i bugün İMMİB bünyesindeki sektörler tarafından gerçekleştiriliyor.
Kovid-19 pandemisinin bütün dünyayı etkisi altına aldığı 2020 yılında kimya sektörümüz 18.3, çelik sektörümüz 12.7, elektrik ve elektronik sektörümüz 11.1, demir ve demir dışı metaller sektörümüz 8.3, maden sektörümüz 4.3 ve mücevher sektörümüz 3.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Mal ihracatı yapan 6 birliğimizin toplam ihracatı 58.5 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 2019 yılına göre burada yaşadığımız toplam kayıp yüzde 5,8 olarak kayıtlara geçti. Hizmet ihracatımız ise ocak – kasım döneminde 30 milyar dolar olarak gerçekleşti, burada da bir miktar kaybımız bulunuyor; ancak düşüşler bizi yanıltmamalı. Çünkü ekonomilerin daraldığı, üretimin azaldığı, sınırların yılın üç – dört ayında tamamen kapalı olduğu bir yıl geçirdik ve bütün bu konularla mücadele ederken, aynı zamanda hızlı bir öğrenme ve alt yapı süreci yaşadık.
Temassız ticaret ve dijital teknolojileri hızla hayatımıza ve ihracat süreçlerimize adapte ettik ve burada her bir sektörümüzün gösterdiği çaba, hem ülkemizi ne kadar sevdiğimizi bize gösterdi hem de gerçek gücümüzü görünür kıldı. Tüm dünyada üretimin durmasına rağmen ulaştığımız ihracat rakamını hepimizi gururlandıran bir kilometre taşı olarak okumak gerekmektedir. Sektörlerimizin gelecek dönemde de küresel ligdeki iddiasını sürdüreceği ve başarılı hamlelerine devam edeceğine olan inancımız tamdır.
İMMİB olarak 2020 yılında kaynaklarımızı verimliliğe odaklı iş modeli kapsamında değerlendirerek ülke ekonomisine değer üretmeyi sürdürdük. 4'ü fiziki, 3'ü sanal olmak üzere 7 organizasyona milli katılım sağladık, yanı sıra fiziki ve sanal olmak üzere toplam 27 adet alım ve ticaret heyeti gerçekleştirdik. İMMİB olarak gerçekleştirdiğimiz bir diğer çalışma ise 6 yurt dışı fuarına info-stand ile katılım oldu. Bunların yanı sıra 2 Ar-Ge proje pazarı, 23'ü UR-GE, 2'si HİSER olmak üzere 25 adet kümelenme projesi yürüttük.
Pandemiye rağmen eğitime ara vermeden devam ettik. İMMİB Akademi'de fiziki ve online olmak üzere toplam 104 eğitim gerçekleşti. 130 günlük eğitim takvimimizde toplam 622 saatlik paylaşım yapılırken mart ayı itibarıyla online platformlara taşınan eğitimlere 4.253 firma ve 22.709 kişi katıldı. Sürdürülebilirliğin eğitim, üretim ve ekonomide yarattığı değerin farkında olan bir yapı olarak herkesin katılımına açık ücretsiz eğitimlerimizle çok önemli bir unvanında sahibi olduk. En çok katılımcıya en fazla eğitimi veren birlik olarak 2020 yılını bitirdik ve 2021 için motivasyonumuz çok daha yüksek.
Üretim modellerinin, çalışma biçimlerinin hatta tüketim alışkanlıklarının çok hızla yeniden şekil aldığı bu olağanüstü dönemde İMMİB olarak imza attığımız bir diğer başarı ise dünyanın enbüyük sivil araştırma ve inovasyon programı olan UFUK 2020 oldu. Ufuk2020 kapsamında sağlık, enerji, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, ileri imalat teknolojileri, gıda, biyoteknoloji, güvenlik, sosyal bilimler alanlarında Avrupa Komisyonu'nun hibe desteği sağladığı projeler desteklenmekte. Ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülmekte olan UFUK 2020 programında, İMMİB üyelerine yeni paydaşlar bulmak ve yeni finansman yolları hakkında bilgi paylaşmak ve sürece ilişkin soruları yanıtlamak üzere “Bilgi Çoğaltıcısı” olarak görevlendirildi. İMMİB burada proje yürüten tek Genel Sekreterlik oldu. Bu gurur hepimizin…
İMMİB olarak 2021 yılına da büyük hedefler ile başladık. Faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz. Ülkemizin büyüme ve kalkınma yolculuğunda, dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de bize görev ve sorumluluklar düştüğünün farkındalığı ile iş süreçlerimizi yöneteceğiz. Devletimizin ve TİM'in güçlü desteğinin yanı sıra yetkin insan kaynağımız, küresel ölçekli üretim ve ticaret gücümüz, üstleneceğimiz yeni görevleri başarıyla yerine getirmemizi sağlayacaktır.
Katma değerli ürün üretimi ve ihracatı için inovasyon, Ar-Ge, markalaşma ve tasarım çalışmaları son derece önemli. İMMİB olarak Türkiye'nin global pazarda ürün ve hizmetleriyle daha fazla rekabetçi olması için bütün bu alanlarda ortak proje çalışmalarına devam edeceğiz.
Pandeminin en zorlu ve bilinmezi çok olan bu döneminde yılmadan çalışan İMMİB bünyesindeki Birliklerin Başkanlarına, Yönetim Kurulu üyelerine, İMMİB Genel Sekreterliğine, ihracatçı firmalarımızın her bir çalışanına tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. 2023 yılı hedeflerine ulaşma noktasında 2021 yılı son derece stratejik bir önemde bulunuyor ve her birimize dünden daha fazla sorumluluk düşüyor ve biz bunu başarabiliriz!
Saygılarımla
Aydın Dinçer
İMMİB Başkanı