Eylül Ayı Değerlendirmesi
Değerli Üyelerimiz,
Türkiye'nin mal ihracatı eylül ayında 16 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti ve yılın ilk 3 çeyreğinde toplam mal ihracatı 118,4 milyar ABD dolarına ulaştı. Bu rakamın %35'ini İMMİB'in iştigal sahasındaki sektörler temsil ediyor. Ocak-Eylül dönemi İMMİB sektörleri ihracat kırılımlarımıza bakarsak:
- Kimya sektörümüz 13,1 milyar ABD doları,
- Çelik sektörümüz 9 milyar ABD doları,
- Elektrik elektronik sektörümüz 7,6 milyar ABD doları,
- Demir ve demir dışı metaller sektörümüz 5,9 milyar ABD doları,
- Maden sektörümüz 3 milyar ABD doları,
- Mücevher sektörümüz 2,5 milyar ABD doları ihracat gerçekleştirmiş oldu.
Hizmet sektörleri ihracatı ise Ocak-Temmuz döneminde 18,6 milyar ABD doları mertebesinde gerçekleşti.
Küresel Belirsizlik Endeksi, tarihinde gördüğü en yüksek değerine ulaştı; pandeminin gölgesinde, global bir mücadelenin içerisindeyiz. Eylül ayı biterken “Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nı paylaşan Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, program ile ekonomide salgın etkisiyle ortaya çıkan bu finansal ve makroekonomik dengesizliklerle nasıl mücadele edileceğini, salgın sonrası yeni normale nasıl uyum sağlanacağını ve yeni ekonomi yaklaşımının ne olacağının ortaya konulmasının hedeflendiğini belirtirken toparlanmanın sürükleyicilerinden birisinin ihracat olduğunu vurguladı. Devam edeceği öngörülen normalleşme adımlarının, hem ihracatçılarımızın talep ettiği dengeli kura hem de makroekonomik hedeflerimize katkı sağlayacağına inanıyorum. Türkiye'nin lider birliği İMMİB olarak da mevcut şartlar altında ihracatçılarımızı desteklemek için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Aşağıda sizlerle, bilgi ve görüş alışverişimizi artırma amacıyla Eylül ayı faaliyetlerimizin özetini paylaşıyorum.
İMMİB Akademi'de Eylül ayında 8 online eğitim düzenledik. 3.008 adet eğitim katılımcısının yanı sıra bu eğitimlerimizden tüm ihracatçılar faydalanabilsin diye sonrasında kayıtları kamu erişimine sunuyoruz. Hem geçmiş eğitim kayıtlarına erişmek hem de gelecek eğitimlere kayıt olmak için Akademi websitemizi inceleyebilirsiniz. (http://akademi.immib.org.tr/)
Eylül ayında Avrupa Birliği proje ve hibe çağrılarını takip etmeye, proje yazmaya ve yönetmeye devam ettik. Kalkınma Ajansının desteklediği, Türk Alman Üniversitesi koordinatörlüğünde, Birliklerimizin de ortak olarak yer aldığı Korozyon ve Aşınma Test, Araştırma ve İleri Karakterizasyon Merkezi Projesi de yapılan açılış toplantısı ile başlatılıldı. Bu proje ile, malzeme yüzeyi ve kaplamalarda korozyon ve aşınma dayanımlarının iyileştirilmesi suretiyle erken ömürde hasarlanmayı engellemek, hasar analiz süreçlerinde aktif rol oynamak ve sektörel akredite test ve analiz ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) bünyesinde İstanbul – Beykoz'da bir merkez kurulması planlanmaktadır.
Başka bir AB projemiz olarak, kozmetik sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik ortak bir strateji geliştirmeyi hedefleyen Global Kozmetik Kümesi isimli projemiz de 1 Eylül itibari ile başladı. 2 yıl sürecek projede belirlenen 5 hedef ülkeye yönelik Pazar çalışmaları, eğitim ve mentörlük faaliyetlerinin yanı sıra kozmetik sektöründeki firmalarımızın çeşitli fuarlara katılım sağlamaları sağlanacak.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliğimiz, İMMİB AB Projeler Şubemiz ile işbirliğinde sektörde üretim, ihracat ve ithalat faaliyetleri kapsamında gerekli olan test ve analizleri gerçekleştirebilecek akredite bir laboratuvar kurmak amacıyla Kimya Teknoloji Merkezi Projesi'ni yürütmektedir. Eylül ayında, kimya sektörünün üretim ve ihracat faaliyetleri sırasında ihtiyaç duyduğu akredite test ve analizlerin yapılabilmesini ve yüksek katma değer yaratabilecek ürünlerin üretilebilmesi destekleyecek ar-ge çalışmalarına ev sahipliği yapmasını amaçladığımız Kimya Teknoloji Merkezi Projesi için düğmeye bastık. Projenin ilk fazı olan ihtiyaç analizi kapsamında alt sektörlerimizin ihtiyaç ve beklentilerini alabilmek üzere bir anket çalışması ve 8 adet çalıştay gerçekleştirdik. Bu faaliyetlerimizi masabaşı araştırmalarla da destekleyerek yakın zamanda İstanbul Kalkınma Ajansı ile birlikte fizibilite çalışmalarını yürüteceğiz. Hazırlanacak Fizibilite Raporu ile İstanbul Kalkınma Ajansı'nın Güdümlü Proje Desteği Programı'na başvurularak İKMİB Kimya Teknoloji Merkezi'nin faaliyete geçmesi sağlanacak. Türkiye'de ilk defa kurulacak olan bu merkezin yurt dışında yapılan birçok test ve analizin yurt içinde yapılmasını sağlayarak kaynak ve zaman tasarrufu sağlamasını, kendi bünyelerinde Ar-Ge çalışmaları yapamayan firmaların bu merkezden faydalanarak Ar-Ge çalışmalarında bulunmalarına imkan sağlamasını hedefliyoruz.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz, 'İhracatın Metalik Yıldızları'na ödüllerini taktim etti. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, TİM Başkanımız Sayın İsmail Gülle ve İDDMİB Başkanımız Tahsin Öztiryaki katılım gösterdiği ödül töreninde 2019 yılında sektörde en yüksek ihracatı gerçekleştiren firmalara 26 kategoride toplam 79 ödül verildi. Eylül ayında Metaller Birliğimiz, ilaveten, Metal Hırdavat Sektörüne yönelik online sektörel ticaret heyeti düzenledi. Rusya'dan alıcılarla iki faz olarak gerçekleştirilen heyet kapsamında 12 yerel firma ile toplam 54 iş görüşmesi yapıldı.
Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliğimiz, Alçak Gerilim Elektrik Ekipmanları URGE Projesi kapsamında Fiyatlama konulu bir online eğitim gerçekleştirdi. Proje üyesi firmalarımıza çok sayıda örnek, vaka ve uygulamalarla fiyatlandırma stratejisi hakkında kapsamlı bir düşünce sistematiği kazandırmanın yanında, birçok iş alanına transfer edilebilen stratejik bakış açısı kazandırma amacıyla düzenlenen eğitime 19 firmamızdan 31 yetkili katılım gösterdi.
Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığı'nca ihracatta pazar çeşitliliğinin sağlanması ve ihracatçılarımızın dış pazarlara giriş imkânlarının geliştirilmesi, İhracat Ana Planı ile belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi amacıyla Yerinde Pazar Araştırması (YPA) çalışmaları yürütülmekte ve ihracatçılarımızın dış pazarlara giriş koşulları hakkında bilgilendirilmesi ve ihracatımızın sektörel eksende artırılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı tarafından İhracat Ana Planı'nda hedef ülkelerimizden olan Hindistan'da elektrik üretim, iletim ve dağıtım ekipmanları alanında bir YPA gerçekleştirilmiş olup, sonuçları araştırmayı gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı uzmanlarınca ihracatçılarımız ile elektronik ortamda bir webinar düzenlenerek paylaşıldı. Webinarın açılışında Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Zafer Arabul, elektrik üretim, iletim ve dağıtım ekipmanları sektörünün önemi ve Türkiye-Hindistan arasındaki ticaret hakkında bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.
Mücevher İhracatçıları Birliğimiz, 2019 yılı İhracatın Liderleri Ödül Töreni'ni gerçekleştirdi. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın videokonferans ile katıldığı törende 2019 yılında en çok mücevher ihracatı gerçekleştiren altından mamul, pırlantalı altın, gümüşten mamul ve bijuteri ürün gruplarından toplam 12 firmaya ödülleri Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanımız Sayın İsmail Gülle ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanımız Sayın Mustafa Kamar tarafından takdim edildi. Ayrıyeten Kuyumcukent'te bulunan Birliğimiz Taş Kesim Atölyesi'nde Eylül ayı içerisinde başlattığımız birinci dönem taş kesim eğitimi 10 Ekim 2020 Cumartesi günü tamamlanacak. 12-24 Ekim 2020 tarihleri arasında düzenlenecek olan ikinci dönem eğitimi için başvuruları almaya başladık. Bilgi ve kayıt için www.jtr.org.tr'yi ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliğimiz, Eylül ayında doğal taş sektörüne yönelik olarak Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve Suudi Arabistan ülkelerinden satın almacılarla görüşmelerin gerçekleştirildiği Körfez Ülkeleri Heyetini organize etti. Toplam 52 satın almacı ile buluşan 18 sektör firmamızın her biri 10'un üzerinde görüşme gerçekleştirirken toplamda 222 görüşme sayısına ulaşıldı. Maden Birliğimiz, Eylül ayında “İMİB Doğal Taş Söyleşileri”nin de dördüncüsünü düzenledi; doğal taşın mimaride ve sanatsal çalışmalarda daha fazla kullanılması için tanıtım kanallarını çeşitlendirmeye yönelik etkinlikler kapsamında gerçekleşen bu söyleşide doğal taş kullanımının öne çıktığı mimari yapılar ele alındı. Diğer yandan, İstanbul Maden İhracatçıları Birliğimizin geleneksel hale gelen ve bu yıl dokuzuncu defa düzenlediğimiz Endüstriyel ve Mimari Doğal Taş Tasarım Yarışmasına başvurular tamamlandı, öğrenci ve profesyonel olmak üzere iki kategoride 601 projenin yarıştığı yarışmada jüri üyeleri değerlendirmelerini yapmaya başladılar. Ekim ayı içerisinde tamamlanacak olan değerlendirme sürecini pandemi koşullarında online platformda sürdürüyoruz.
Çelik İhracatçıları Birliğimizin çalışmaları, ziyadesiyle ticaret politikası önlemlerine yönelikti. ABD ön-gerilmeli beton demeti anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları kapsamında geçici vergiler (%14.44 ila %135.06) Eylül ayı içinde ilan edildi, biz de konuyla ilgili üyelerimizin ve sektörel paydaşların bilgilendirilmesine yönelik çalışma yürüttük. Diğer yandan, AB nezdinde devam eden sıcak yassı ürününe ilişkin anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları kapsamında Avrupalı çelikçilerin (EUROFER) Türkiye'den gerçekleştirilen HRC ithalatının kayıt altına alınması talebine ilişkin AB makamlarına itirazlarımızı sunduk.
Gelecek ay tekrar görüşmek dileğiyle,
Dr. S. Armağan VURDU
İMMİB Genel Sekreteri