İhracatımızdaki Olumlu Gelişmeler
Değerli Üyelerimiz,
Çalışmalarımıza hızla devam ettiğimiz yılın son döneminde; Kasım ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 artışla 13 milyar 629 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat da yüzde 10,5 artarak 155 milyar 443 milyon dolara ulaştı.
Bu ayda; en fazla ihracat yapılan ilk dört ülkeden Almanya'ya yüzde 11,3, İngiltere'ye yüzde 16,4, İtalya'ya yüzde 14,5 ve ABD'ye yüzde 23,3 artış kaydedildi. Bu istatistikler, son zamanlarda yaşanan negatif gelişmelerin ihracata etkisinin sanılanın aksine pozitif yansıdığını gösterdi.
Ülke grubu bazında ise Kasım ayında AB'ye ihracat yüzde 18,3 artış gösterdi. Böylelikle AB'nin ihracattaki payı 50,2 oldu. Yılın ilk 11 ayında ise AB'ye ihracat 66,4 milyar dolara ulaştı. Okyanusya ülkelerine ihracat yüzde 69,7; Uzak Doğu'ya yüzde 45,4 ve Orta ve Güney Amerika'ya da yüzde 41,8 arttı.
İMMİB olarak son 12 ayda; %27,7 pay ile ülke seyrinin üzerinde bir artış izleyerek 40,5 milyar dolar ihracat değerine ulaşan Türkiye'nin lider Birliği olmanın gururunu yaşıyoruz ve siz değerli üyelerimizi bu başarınızdan dolayı tebrik ediyoruz.
Diğer yandan TÜİK, eylül ayı sanayi üretim rakamlarının yıllık ve aylık artış oranını açıkladı. Eylül ayında yıllık bazda yüzde 7 artacağı tahmin edilen sanayi üretiminde, yüzde 10,4 artış gerçekleşti.
Bir sevindirici haber de Merkez Bankası'ndan geldi. Merkez Bankasının, “1 Şubat 2018 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 3,7, Euro için 4,3, İngiliz Sterlini için 4,8 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınması”na yönelik kararı ihracatçılarımızı oldukça mutlu etti. Kasım ayı ihracatında parite etkisi pozitif yönlü 469 milyon dolar oldu.
Ekonomimizin daha hızlı büyümesi için; katma değeri yüksek mal ve hizmet üreten, kendini yenileyebilen küresel markalar yaratan ve sürdürülebilir teknolojiler geliştiren dinamik bir ülke olmalıyız. En küçüğünden en büyüğüne tüm üretim birimlerimizin, öncelikle Ar-Ge yatırımının önemini, tasarım ürünlerin değerini anlaması gerekiyor. Ekonomi Bakanlığımızın tasarım ve Ar-Ge konusunda verdiği destekler her geçen gün artıyor. Son bir yılda 66 ihracatçı firma tasarım merkezi açtı ya da açmak üzere başvuruda bulundu. Firmalarımızın bu teşviki kullanmaları yönünde bilgilendirmeye devam ediyoruz.
Bu kültürü yaymak üzere, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 8-12 Kasım 2017 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda ikincisi düzenlenen Tasarım Haftası'nda, tasarımı her yönüyle kapsayan bir program içerisinde TİM'in bünyesindeki tüm İhracatçı Birliklerinin düzenlediği tasarım yarışmalarının stantları da yer aldı. İMMİB bünyesinde faaliyetlerini yürüten, farklı sektörlere yönelik beş yarışmamıza ait stantlarda, sanayicilerimiz kazanan projeleri inceleyerek tasarımlara üretilme ve firmalarının katma değerli ihracat vizyonunu geliştirme fırsatı buldu.
Ayrıca bu yarışmalar aracılığıyla ve Bakanlığımızın eğitim bursu ile yıllardır, kazanan tasarımcılarımızın yurtdışında yüksek lisans eğitimi alarak döndüğünde küresel bakış açısıyla, ülkesine yakışır bir değer katması sağlanmakta.
Ticaretin de teknoloji ile birlikte değişim dönemine girdiği ve en güçlü şirketlerin dahi bu değişime ayak uydurmak zorunda olduğu bu dönemde, üyelerimizin e-ticaret sitelerinde yer alabilmesi için Ekonomi Bakanlığımızın başlattığı “E-ticaret Sitelerine Toplu Üyelik Projesi” ne biz de İMMİB olarak ayrıca destek oluyoruz. Siz değerli üyelerimiz, e-ticaretin sağladığı avantajlardan hiçbir ödeme yapmaksızın; Alibaba.com, Kompass.com ve Turkishexporter.net sitelerine üye olarak yararlanabilirsiniz.
2012 yılından bu yana, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Ekonomi Bakanlığımızın koordinasyonunda her yıl düzenlenen İnovasyon Haftası etkinliği, bu sene 6-9 Aralık 2017 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde 6.kez gerçekleşecek. Bu yıl inovasyonun yanında girişimcilik boyutu da kazandırılan haftada; teknoloji, tıp, müzik, robotik gibi konularda dünya çapında yankı uyandıran isimler konuşmalarıyla inovasyon tohumları ekecekler. Aynı zamanda 100 girişimcimizin projelerini sunacağı programda sanayicilerimizin katılımının yoğun olmasını arzu ediyoruz.
İhracat açısından verimli bir yılı uğurlarken; önümüzdeki senede ihracatçılarımızın yeni başarılara imza atmasını ve 2018 yılının , milletimiz ve tüm dünya için esenlik içinde geçmesini temenni ediyorum.