İMMİB'de 2018...
Değerli Üyelerimiz,
Dünya ticaret trendlerinin takibinde olan İMMİB ailesi olarak, yılın ilk ayında fuar katılımı ve heyet organizasyonlarına hızlı bir şekilde başladık. 7-12 Ocak tarihlerinde düzenlenen, dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan ve çok sayıda start-up firmanın ürünlerini sergilediği CES Fuarı, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) tarafından ziyaret edildi ve önemli işbirliği görüşmeleri yapıldı. İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), Ankara Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADDMİB) ile birlikte, yapı malzemeleri sektöründe önemli bir yeri olan ve çok sayıda mimar ve mühendisin ziyaret ettiği IBS Orlando Fuarı'na info stant katılımı sağladı. İDDMİB tarafından ayrıca Avrupa'nın en eski fuarlarından biri olan ve bu yıl 21 Türk firmanın katıldığı Avusturya Budma Fuarı'na ziyaret gerçekleştirildi; Polonya'nın Pozlan şehrine 8 üye firmanın katılımı ile ticaret heyeti düzenlendi ve İran'daki HOTEQ Fuarı'na mutfak sektöründen firmalar ile milli katılım organizasyonu yapıldı. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) dahilde işleme rejimine dair sektöre yönelik bir seminer ve inşaat çeliğinde ithalat vergisi hakkında basın toplantısı; İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) plastik ambalaj ihracatçı üyelerimize yönelik çalıştay gerçekleştirdi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) 5 ayrı URGE projesindeki firmalar ile bir araya gelerek 2018 yılı faaliyetlerini planladı. Mücevher İhracatçıları Birliği (JTR) ise yılı büyük çaplı bir sektör buluşması organizasyonuyla açtı; 200'den fazla firma temsilcisinin katılım sağladığı toplantıda Birlik faaliyetleri ve sektörün güncel durumu ele alındı.
Üyelerimizin değerli katkıları ile ocak ayında İMMİB bünyesindeki 6 sektör 4,4 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi, geçtiğimiz yılın ocak ayına göre ihracatımızda % 23 oranında artış sağlandı ve sektörlerimizde yılın kalanı için oldukça umutlandıran oranlarda ihracat artışı gerçekleşti.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre çelik sektörü 2018'e hem miktar hem değer bazında ihracat artışıyla başladı. Ocak ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 6,4 artışla 1,6 milyon ton olarak, değer bazında ihracat ise % 32'lik yükselişle 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Değer bazında en yüksek artışa yüzde 118 ile yassı kaplamada ulaşıldı.
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) verilerine göre elektrik elektronik sektörü ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre % 27 oranında artış ile 785 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi, bu ay içerisinde yapılan ihracatlarda birim fiyatın da % 16 oranında yükselmesi dikkat çekici. Sektörün en büyük pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın tüm sektör ihracatı içindeki payı % 59'a yükseldi. En yüksek artış %94 olarak TV alıcılarında gerçekleşti ve bu ürün grubu 87 milyon dolar ile sektördeki liderliğini korudu.
Mücevher İhracatçıları Birliği (JTR) verilerine göre, 2018'in ilk ayında 140,1 milyon dolar mücevher ihracatı gerçekleşti. Mücevher sektöründe gözlenen pazar rotalarındaki değişim sonucu en çok ihracat %51,3 artış ile 47,9 milyon dolar olarak Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı; en çok ihracat yapılan ülke ise 15,2 milyon dolar ile Almanya oldu.
İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) verilerine göre metaller sektörü 609 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek yeni yıla 2017 Ocak ayına göre % 28 oranında artışla başladı. Ayrıca artış sektöre dair tüm ürün gruplarında gözlendi. Sektörün en çok ihracat yaptığı ilk 3 ülke olan Almanya, İtalya, İngiltere performansını korudu.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) verilerine göre maden sektörü geçtiğimiz ay 392 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 2017 yılına kıyas ile bu bir ay içerisinde çinko cevherleri ihracatı 3 katına, manyezit ihracatı ise 2 katına çıktı.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre kimya sektörü yaklaşık 1,4 milyar dolarlık ihracatı ile 2018 Ocak ayında da İMMİB çatısı altında bulunan sektörler arasındaki liderliğini korudu. Anorganik kimyasallar %50 oranı ile en yüksek ihracat artışı gösteren ürün grubu oldu. En fazla ihracat 93 milyon dolar olarak İspanya'ya yapılırken, en yüksek ihracat artışı ihracatın yaklaşık 5,5 katına çıktığı Katar'da sağlandı.
Verimli bir ocak ayından sonra, şubat ayında da İMMİB gündeminde üyeleri yine çok sayıda fuar katılımı ve heyet organizasyonu bekliyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ortak organizasyonu ile 7-14 Şubat Ambiente 2018 Fuarı'na 75 firmadan oluşan Türkiye Pavilyonu ile milli katılım organizasyonu düzenliyoruz. İKMİB ayrıca 28 Şubat-3 Mart tarihlerinde Panama'da düzenlenen Genel Ticaret Fuarı Expocomer'a kozmetik, temizlik, ev ve mutfak esyaları sektörlerindeki üye firmalarımız ile milli katılım gerçekleştirecek. Çelik İhracatçıları Birliğimiz (ÇİB) Endonezya, Malezya ve Singapur'a düzenlenecek ticaret heyeti organizasyonlarının ön görüşmelerini tamamlayacak. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek doğaltaş seminerleri ve İDDMİB tarafından İngiltere'ye yapılacak bakır grubu heyetinden sonra şubat ayını İDDMİB 2017 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreninde ihracat şampiyonu üyelerimizi onurlandırarak kapatacağız.
Yoğun faaliyetlerle başladığımız 2018'in ihracatımızın artacağı verimli bir yıl olmasını diliyorum.